Monday, November 23, 2009

Pengurusan Rekod di Unit Rekod Perubatan (Part 4) : Pinjaman Rekod

Oleh Khairul Izzuan Ahmad

Dengan Nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Pengasihani

Kali ini kan membincangkan bab Pengurusan Rekod di Unit Rekod Perubatan. Pengurusan Rekod di Unit Rekod Perubatan merangkumi sub topik seperti Pendaftaran Rekod dan pemantauan Rekod, Penerimaan dan Semakan, Pelaksanaan Sistem Fail dan Pinjaman Rekod.Disini akan membincangkan sub topik Pinjaman Rekod.

Pertama sekali perbincangan dimulakan dengan Masalah kehilangan rekod. Masalah ini berlaku kerana salah satu sebab puncanya ialah pergerakan rekod tidak di kawal dan dipantau.

Bagi mengatasi masalah ini, tindakan yang perlu diambil bagi Pinjaman untuk Rawatan ialah:
 1. Pihak wad ataupun klinik perlu mengisi borang dan mengemukakan senarai nama pesakit dan MRN (Nombor Rekod Perubatan) ke Unit Rekod.
 2. Rekod hendaklah dihantar semula ke Unit Rekod dalam tempoh 72 jam selepas pesakit discaj ataupun dalam tempoh 24 jam selepas klinik selesai.
 3. Unit Rekod hendaklah menyemak rekod yang diterima dengan senarai asal rekod yang dipinjam.

Bagi Pinjaman Untuk tujuan lain, tindakan yang perlu diambil ialah :
 1. Pinjaman untuk tujuan seperti penyediaan laporan, penyelidikan dan sebagainya perlu dibuat atas nama pegawai terbabit. Permohonan pinjaman untuk kajian atau penyelidikan perlu disertakan dengan surat pengesahan atau kelulusan pengarah hospital atau ketua jabatan.
 2. Senmua pinjaman untuk tujuan diatas hendaklah dihadkan tempohnya dan dipantau bagi memastikan rekod dikembalikan semula apabila tamat tempoh. Sekiranya perlu pegawai boleh meminjam semula rekod.
 3. Pegawai yang meminjam bertanggungjawab ke atas kerahsiaan dan keselamatan rekod semasa dalam tempoh pinjaman. rekod hendaklah dikembalikan dalam keadaan yang sempurna. Pihak hospital boleh mengambil tindakan sekiranya berlaku kerosakan atau kehilangan.
 4. Pegawai yang meminjam bertanggungjawab memulangkan rekod dalam tempoh yang ditetapkan. Sekiranya rekod diperlukan untuk tujuan rawatan, Unit Rekod boleh mengambil semula rekod walaupun tempoh pinjaman belum tamat.
 5. Pinjaman rekod adalah terhad dalam kawasan hospital. Rekod tidak dibenarkan dibawa keluar dari kawasan hospital melainkan ada sebab-sebab kukuh dan mendapat kelulusan bertulis daripada pengarah hospital.

Sumber
Persatuan Rekod Perubatan Malaysia

http://rekodperubatan.wordpress.com/

Garis panduan rekod perubatan
http://www.scribd.com/doc/9703724/Garispanduan-Rekod-Perubatan-KKM-320052 comments:

 1. Salam kepada semua orang, Nama saya annisa dari kuala lumpur, seorang pemilik restoran, Jangan tertipu atau takut bahawa pinjaman tidak boleh didapati daripada internet, ia adalah mungkin dan saya benefisiari pinjaman internet. Saya membaca beberapa komen-komen anda mengenai cara yang anda scammed, Ya, mereka adalah penipu, yang memusnahkan reputasi pemberi pinjaman sebenar dan terdapat pemberi pinjaman dalam talian sebenar. Dan Jessicabrownfinancefirm adalah salah seorang daripada mereka. Oleh kerana banyak peminjam penipuan Saya tidak percaya pada mulanya, tetapi memutuskan untuk mencuba dan lihatlah ibu Jessica meluluskan permohonan pinjaman saya dan saya telah dikreditkan pinjaman saya betul-betul 150,000MYR. Walaupun ada di mana ditolak kerana mereka tidak dapat bertemu dengan syarat-syarat pinjaman. Tetapi saya telah diberikan kerana saya adalah serius dan saya memenuhi syarat dan hari ini saya lakukan dengan cemerlang dalam perniagaan restoran saya. Sebelum saya lupa faedah yang sangat rendah pada 2%. Perniagaan saya adalah dalam keadaan baik dan saya telah mula membayar balik ansuran bulanan saya dan saya sangat gembira. Hubungi ibu Jessica melalui e-mel perkhidmatan pelanggan syarikat di Jessicabrownfinancefirm@gmail.com, saya pasti anda akan gembira anda lakukan.

  ReplyDelete